5 vanliga frågor om fästingar och TBE vaccin

Fästingen är lika säker att den kommer på våren som udda skurar i april. Den förekommer främst i södra och mellersta Sverige, och varje år rapporteras mellan 200 och 300 fall av sjukdomen TBE i nationellt. I vårt första blogginlägg folkbildar vi om fästingen och TBE-smittan den sprider och berättar om TBE-vaccin.

Akta dig för fästingar – från april till september utgör de risk för TBE-smitta, som drabbar människor och djur

Trenden: kraftigt ökande antal fall TBE

Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige, främst i södra och mellersta Sverige. Med det sagt har antalet fall har ökat på senare år, vilket i delar förklaras med två bakomliggande orsaker: de allt mildare vintrarna i ljuset av global uppvärmning samt att allt fler spenderar tid i skog och mark i ljuset av pandemin (källa: FHM i Svensk Jakt)

antal fall tbe diagram
Kraftigt ökande antal fall TBE

Fästingburen TBE – ofarligt mellan människor, men allvarligt för den som drabbas

Fästingen kan varken hoppa eller flyga, så den väntar vanligtvis i högt gräs på att en värd ska komma förbi så den kan fastna i kläder eller direkt i huden.

fästing i huden på människa
TBE vaccin är effektivt skydd mot TBE

Fästingar biter inte direkt, utan de kryper runt och letar efter ett bra ställe att bita på i huden. Favoritplatserna är håriga områden som ljumskarna, armhålorna och huvudet. Vi kan inte smitta våra medmänniskor men det är en allvarlig sjukdom som kan ge kortsiktiga och långsiktiga besvär så som utdragen trötthet, påverkan på minnet med mera – så det är bra att vaccinera sig, och att göra det i tid.

Spridningsområden för TBE i Sverige

Fästingburen TBE är särskilt vanligt i populära skärgårdsområden. Allra vanligast påträffas den i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och norrut och är numera vanligare på flera håll i södra och mellersta Sverige (Källa: FHM).

karta antal smittade sverige tbe

allt fler smittas av tbe

Rapportering har förekommit om att fästingen och fästingburen TBE-smitta blivit allt vanligare allt längre norr i landet, vilket man bedömer sker i ljuset av de allt mildare vintrarna till följd av global uppvärmning (källa: SR.se).

Vanliga frågor och svar om TBE och TBE-vaccin

1. Hur känner jag igen symtom om jag blivit sjuk i TBE?

Svar: TBE-smitta ger för många inga symtom alls, och många som drabbas får enbart milda symptom. Med det sagt så kan TBE också yttra sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring, och emellanåt kramper eller till och med förlamningar som följd. Vanligtvis föregås hjärninflammation av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De allra flesta som insjuknar blir fullständigt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär som uttalad trötthet och störningar av minnet. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan likväl få långsiktiga besvär (källa: 1177.se)

2. När börjar fästingsäsongen, och när bör jag vaccinera mig och familjen?

Många gör misstaget att vänta för länge med att vaccinera sig. Fästingarna som sprider TBE är aktiva redan från 5 plusgrader, så under stora delar av året såväl under vår, sommar och höst. I april är det därför hög tid att vaccinera sig, då det krävs två doser TBE-vaccin för fullständigt skydd mot fästingburen TBE-smitta.

3. Hur många doser TBE ska jag ta som ung?

Om du är yngre än 50 år när vaccinationen mot TBE påbörjas får du vanligtvis tre doser det första året:
  • först dos ett
  • därefter dos två, en månad efter dos ett
  • därefter följer dos tre, fem till tolv månader efter dos två

Efter dos tre är du skyddad i tre år – men för att behålla skyddet behöver du:

  • dos fyra, tre år efter dos tre

Efter dos fyra rekommenderas påfyllnadsdos vart femte år för att behålla fullt skydd.

4. Hur många doser TBE ska jag ta om jag fyllt 50?

Om du har fyllt 50 år när vaccinationen mot TBE påbörjas får du vanligtvis fyra doser det första året:

  • först dos ett
  • därefter dos två, en månad efter dos ett
  • efter dos två följer dos tre, två månader efter dos två
  • slutligen tas dos fyra, fem-tolv månader efter dos tre

Efter dos fyra är du skyddad i tre år och för att behålla skyddet behöver du dos fem, tre år efter dos fyra.

Därefter rekommenderas påfyllnadsdos vart femte år. Tidigare rekommenderades påfyllnadsdoser med tre till fem års intervall, men all erfarenhet visar att det räcker med en påfyllnadsdos vart femte år. Du som inte har fått en extrados första året kan i stället få en extrados minst två månader efter ordinarie tidsintervall för nästa dos.

5. Vad händer om jag tappar bort mig efter dos 1 eller dos 2?

Det går alltid att börja om utan att det har någon påverkan på dig. Hinner du inte ta alla doser i år så hinner du göra det till nästkommande säsong.


Hoppas att du fått svar på några frågor om fästingar, fästingburen TBE och TBE vaccin. Om du vill läsa ytterligare frågor & svar om TBE eller boka en TBE vaccination så kan du besöka vår dedikerade TBE-sida, eller maila oss på info@vacci.se så svarar vi omgående.

Hälsningar/ vännerna på vacci.